Perhatian: Blog ini menggunakan bahasa rojak, bahasa pasar. Bahasa alien akan cuba dielakkan.

Tuesday

Congo Bar Part II

Tuesday, April 22, 2014 Posted by keding arashid No comments
Assalamualaikum, salam sejahtera readers!

Finally! Again congo bar...

Tak susah sebenarnya nak buat congo bar ni. Sediakan bahan, timbang, sukat, campur, gaul, adun sebati goreng dan sedia, eh? Ini lirik lagu cucur adabi. Neva mind.

Lepas tu masuk dalam loyang dan bakar. Simple as ABC. Tak payah guna mixer pun tak apa cuma tangan lenguh sikitlah.

First time buat congo bar, kejadiannya tak berapa nak memuaskan hati sendiri tapi memuaskan hati cik bin (tong sampah). Boleh tengok entri yang lepas kat sini.

Kali kedua buat, Alhamdulillah menjadi dengan jayanya. Langkah pertama mungkin anda terjatuh tapi langkah kedua anda akan lebih berhati-hati supaya tak jatuh lagi.


Bahan tambahan selain cip coklat ialah kismis yang dibelah dua. Kacang-kacang pulak disangai (em... dipanggang?) atas dapur. Macam buat almond london sangai (em... panggang?) kacang badam. Saya hanya guna badam cincang, nibs almond dengan kepingan badam.

Pada pengamatan sayala kan, suhu dan masa yang ditetapkan tu, ikut je. Tak payah kira lain oven lain kepanasan suhunya. Yang ni saya bakar guna suhu 170 darjah celsius macam yang dicadangkan tu tapi masanya tak sampai 30 minit. Lain kali nak buat lagi kena ikut betul-betul suhu 170 darjah celsius selama 30 minit.

Tapi rasa congo bar ni tak sesedap congo bar Mak Teh. :(

Dan saya hanyalah tukang memberi arahan. Tukang buatnya si adik. Dia nak buat sangat, hmm, biar.

Wednesday

Congo Bar

Wednesday, April 09, 2014 Posted by keding arashid 2 comments
Assalamualaikum. Hello kau orang!

Semalam, hari yang amat cerah lagi ceria. Malamnya, hati berbunga riang mengenangkan projek membuat congo bar akan dimulakan.

Congo bar, bagi yang tak pernah rasa, akan sentiasa terkenang-kenangkannya bila dapat suapan yang pertama. Sambil puji kesedapannya, sambil tu ngap lagi masuk mulut. Tak caya, cubala test try tengok!

Jadi, proses mengadun, menggaul dan mencampur pun bermula. Sambil menonton cerita Minion kat pc. Pc kita orang letaknya di dapur. Hihihi.

Sambil campur-campur, gaul-gaul, mata ke pc. Ala, sepertinya mak-mak mengopek ikan bilis depan tv. Haaa! Boleh dikatakan ada tiga masalah yang berkaitan dengan projek malam tu.

Pertama, adunan tu rasa macam banyak sebab guna 315 gram tepung dan loyang 13x9. Tapi diteruskan jugak atas sebab tertentu.

Kedua, esen vanila dah habis rupanya. Disebabkan esen badam tak disentuh lagi, cubalah nak rasa macam mana agaknya bila guna esen badam. Baunya dah memang tak sedap dan rasanya pun tak sedap jugaklah. Huhuhu.

Ketiga, suhu membakar 170 darjah celsius. Berdasarkan pembacaan bahawa setiap oven adalah berbeza kepanasannya, suhu yang digunakan semalam 150 sahaja selama lebih kurang 28 minit macam tu.

Bila dah time, keluar je oven bau sedap semacam tapi tak semerbak. Teruja nak rasa, potongla sikit. Bahagian tepi dah masak. Okey. Cantik je tekstur.

Rasa tolak ke tepila. Sakit tekak bila telan. Rasa esen badam terlalu kuat! Salah saya ke masuk 1 sudu teh esen? Saya hanya follow the recipe. Huhuhu.

Jadi, solusinya adalah coklat cair. Dapatla jugak cover rasa esen badam yang terlalu kuat tuh. Next step, potong kecik-kecik. Dan baru perasan bahagian tengah tak masak!

Kuciwa gilos!!! Masuk tong sampah!


Segmen Mini Power Bank Aswan Azmy

Wednesday, April 02, 2014 Posted by keding arashid 1 comment
Assalamualaikum w.b.t. Hai semua!


Join giveaway lagi. Jyeahhhh!!! Hari tu pun ada join giveaway power bank jugak tapi rasanya keputusan tak announce lagi. Agaknyalah. Ke sebenarnya dah announce tapi tak bernasib baik? Huhuhu. Jap lagilah check.

Kali ni punya giveaway, blogger Aswan Azmy yang buat. Caranya sangat senang. Klik je banner kat atas ni dan dengan automatiknya kau orang telah pun berjaya menang. EH? Hahahaha. Senang cite klik je banner dan kau orang akan terjah ke blog Aswan Azmy.

ALL THE BEST jugak untuk kau orang yang join!!!

Monday

1st Simple Giveaway by CIKNA136

Monday, March 31, 2014 Posted by keding arashid 2 comments
Assalamualaikum. Haiiii.


Come and join me! The first giveaway held by Cik Ina. Pemilihan pemenang adalah berdasarkan CABUTAN BERTUAH. Hadiah-hadiah yang ditawarkan, jeng jeng jeng...

Screen protector

Google

Naturgo mask

Google

Penanda buka

Google

Keychain


Google

Pin tudung


Google

Maaf. GAMBAR hanyalah sebagai PENYERI ENTRI. Eh, tapi jangan lupa join okey kau orang semua! Sampai akhir bulan April. Sapa kata tak sempat?

Sunday

Mulberi Rupanya Nama Kau.

Sunday, March 30, 2014 Posted by keding arashid 4 comments
Assalamualaikum, hai hai hai!

Nak tau? Mulberi ni kawan baru saya. Saya baru culik dia daripada rumah opah masa cuti sekolah Mac yang lepas tu. Saya berkomplot dengan adik-adik. Kalau culik sorang-sorang, tak menjadi pulak. Ini dia kawan saya tu.

Nama sedap, rupa pun cantik kan? Hihihi.
Ini dia mulberi yang sebenarnya. Mempersilakan, buah mulberiiiiiiiiiiiiiiiiiiii.

Manis tau buah ni kalau warna dah gelap macam ni.
Ni pokoknya. Yang warna merah tu pun dah boleh makan tapi MASAM!
Tanya kat opah tapi opah pun tak tau nama buah ni sebab Mak Lang yang tanam kata opah. Patut tanam banyak-banyak pokok buah ni. Baru tanam pun dah tumbuh buah. Suka suka suka!

Kejadian 'mencuri' mulberi ni berlaku sebab kita orang berkenan sangat dengan buah ni sebenarnya. Kalau boleh nak la jugak tanam kat rumah walaupun rumah teres dalam taman dan tanam dalam pasu je. (boleh hidup ke tanam dalam pasu?)

Ada satu pokok baru tumbuh, dan ada cabang sikit. Jadi, kita orang kerat cabang yang tu. Dan masukkan ke dalam botol air kosong. Dalamnya berisi tanah pasir dan sedikit saja air sekadar nak melembapkan tanah tu. Huhuhu. Tanah tu dikorek kat sekitar kawasan pokok tu jugak. Berbunga-bungalah hati bila dapat bawa balik rumah.

Sebenarnya, sebelum sampai rumah pun dah layu sikit pokok ni. Hahahaha. Dasar tak berilmu. Gambar kat bawah ni hari kelima. Adakah sebab tak dapat cahaya matahari? Atau kena tukar tanah? Ataupun kena ubah tanam ke dalam pasu? 

Pokok mulberi kanan. Kiri pokok bunga apa entah namanya.
Somebody helps me!!!

Friday

Meet My Fren

Friday, March 28, 2014 Posted by keding arashid 2 comments
Assalamualaikum. Hello!

Ini kawan saya. Nama dia Maryam. Kami berumur 24 tahun tahun ni. Hihihi. Dah. Tu je nak update.




Thursday

Walimatul Urus Pakcik Zuan - Ke Sawah Ke Kita - Cuti Sekolah Bulan Mac

Thursday, March 27, 2014 Posted by keding arashid No comments

Assalamualaikum. Hai hai hai.

Saja nak update pasal majlis kahwin lagi. Seronok tengok orang kahwin. Bahagia dan gembira menjadi RAJA SEHARI, diarak beramai-ramai dan dilayan bagaikan VVVVVIP! Pakaian pulak pakaian yang paling cantik kita pakai. Agaknya masa kahwin je lah kita pakai cecantik cenggitu. Ye dak?

Kami balik kampung berempat je. Ramai pulak yang terkejut bila bagitau abah tak ikut sekali dan yang bawak 'Jaguar' tu, adalah saya. Tak padan dengan kecik bawak kereta jauh-jauh. Hari Sabtu 22 Mac 2014 tu la kami bertolak balik. Kami keluar awal sikit sebab kereta tak sempat basuh. Kotor. Huhu. Nasib kami baik car wash yang selalu kami pergi tu dia buka awal dalam pukul 8.30. Sebenarnya, jiran kami pun ada kenduri kahwin jugak. Agak-agakla semua nak ikut balik kampung sekali kan?

Hari yang sama juga ada majlis kat rumah isteri Pakcik Zuan, Makcik Zaharah kat Padang Rengas. Tak sempat nak pergi. Sampai di rumah opah pun dah petang. Bukan jauh sangat pun, dari Selangor je. Hehehehe. Disebabkan berhenti lama sangat kat RnR tula yang melambatkan perjalanan. T_T. Jadi, kami cuma pergi ke majlis Pakcik Zuan je pada Ahad 23 Mac. Oppsss. Hari yang sama pilihan raya kecil Kajang N25. Datin Wan Azizah menang. Tetttttt. Sambung cerita tadi.

Nak belanja banyak gambar ni. Harapnya kau orang semua kenyang siap keluar bluuuurrrrrpppppp. Jom, layannnnnnzzzz.

Masa kat rumah pengantin perempuan di Padang Rengas. Kredit to Paksu Peli dan fotografer.
Jemput datang di Kampung Nibong, Perak... Hihihi.
Bunga atas tu lawa tau. Macam diperbuat daripada tanah liat plasticine tu.

Pengantin mai daaaahhh. Sampai sampai je terus serbu meja makan. Hahaha. Lapar sangat nampaknya.
Muka gembira makanan dah ada depan mata.
Sila sila. Jangan malu jangan segan. Nanti kempunan.
Sementara tunggu pengantin habis makan, apa lagi, memang bergambar je la kerja kita orang. Jom jom.
Bawah tu ada Naufal dengan Afiq.
Najwa dengan Amir.
Dengan mak, Amni, Najwa, Hidayah.
Model of the year. Sorry terperasan.
Bila pengantin dah masuk pelamin, pengantinla yang conquer pelamin ye dak? Hero dan heroin la katakan. Pelakon pembantu pun ramai jugak. Belum kenyang lagi kan? Jom layan lagi.

Bila pengantin masuk pelamin.
Salah satu gaya yang diarah oleh Mak Andak, pengarah pelamin. Hihihi.
Mak Long Rohaya, Mak Andak and the geng.
Pak Teh Yusri, Mak Teh Nurul, Pak Su Peli. Kat bawah mak dengan adik. Adik lagi sorang tak nak interframe.
Kek ni tak dapat merasa. Malam baru makan tapi dah balik rumah opah. T_T
Dah. Cukup. Ni gambar masa photoshoot kat bendang. Tak pernah tau kami adik-beradik jejak tanah sawah. Rasanya padi tengah berbuah tu. Agaknyala. 

Ini memang excited. Sebelum photoshoot pengantin bermula, buat photoshoot untuk diri sendiri dulu.
Siti dan Ziera dari kanan.
Inilah model sawah paling dikehendaki pada hari tu. Hihihihi.
Lompat! Gaya yang tak asing lagi. Credit to Pak Su Peli dan fotografer.
Cak! Credit to Pak Su Peli dan fotografer.
Kami tak nak bagi Mak Cik pergi kat Pak Cik Zuan. Makanya, Mak Cik telah ditarik oleh kami. Credit to Pak Su Peli dan fotografer.
Ini betul-betul cinta terhalang ni. Bukan. Cinta dihalang. Credit to Pak Su Peli dan fotografer.
Mengelamun sorang-sorang best jugak kat sawah bendang ni kan? Layaaaannn.






 Habis cerita kahwin. Lepas ni saya kahwin. :p Selasa 25 Mac pulak Pak Su Peli bertunang dengan orang Kedah. Tak berani nak bawak 'Jaguar' tu jauh-jauh. Sepatutnya pun 22 Mac tu ada sepupu kahwin. Tapi disebabkan majlis tu kat Kedah, pergi kenduri Pak Cik Zuan je lah.

Balik ke rumah opah je, dah petang. Balik bawa bekal nasi dan lauk kenduri. Masak lemak pisang, daging masak hitam sangat-sangat sedap! Tukang masaknya ialah keluarga dia orang sendiri dengan sedara-mara yang lainlah. Jimat kos sikit. Mak pun cakap masak lemak pisang tu sedap. Kan betul sedap.

Esoknya kami keluar lagi. Buat surprise visit to rumah Tok Teh di Kampung Senduk. Dekat je dengan rumah opah kat Kampung Berchat tu. Lepas tu ke rumah Mak Teh Shinah. Rugi pulak tak bagitau awal-awal nak datang rumah Mak Teh. Kalau tak boleh mintak congo bar. T_T Kepingin itu congo bar Mak Teh dan anak daranya buat. Perfecto delicious!

Ha! Teringat buah ni. Ada buah ni tau, manis dan sedap rasanya. Kalau warnanya masih merah, rasanya masam sangat. Warna gelap nak kehitaman tu rasanya sedap dan manis. Tapi tak tahu pulak gerangan nama buah ni. Siap bawa balik pokok nak tanam kat rumah tapi tapi, wallahua'lam, sihat lagi ke tak tu. Layu je tengok. Huwaaaaaaaaa. Eh. Duduk kat rumah teres ni depan belakang kiri kanan ada rumah. Nak berbakti ke tanah pun tak dapat. Pasulah penyelamatnya.
Ada sapa-sapa tau nama buah ni?

Selain pokok buah misteri ni, ada lagi pokok yang kami bawa balik siap dengan pasu sekali. Hamek kau. Opah pun bagi lampu hijau. Rembat je lah. Nama pokok tak tau dan gambarnya pun tak ada. Huhu. Lagi satu pokok kaki lipan or something like thatla.

Pokok bunga ni pun namanya tak tahu. Ni pun ada bawak balik juga. Masih status anak pokok lagi yang kami bawa balik tu.
Okeylah. Itu saja nak habaq mai time cuti sekolah hari tu. Terpanjang pulak entri ni. Pastikan kau orang dah kenyang dan komen, baru boleh blah.